Geworteld

GEWORTELD

Mijn ouders hadden een groentekwekerij.  Daarom weet ik al heel mijn leven dat plantjes altijd  goed moeten wortelen.  Geen wortels, dan ook geen groente.  Ook wortels moesten wortelen om  te groeien.

Geldt dat ook voor mensen? Ik was een paar dagen geleden nog bij  een avondwake: een dienst in de kerk om afscheid te nemen van een overleden vriend.  De man (82) heeft heel zijn leven in hetzelfde plaatsje bij Amersfoort gewoond. Je kunt gerust zeggen dat deze man diep geworteld was.

De man verdient het nu ook om bezoek van oude en nieuwe bekenden te krijgen. Mensen die  om hem heen blijven staan.

Slimme personen beweren wel dat mensen, die hun hele leven in dezelfde omgeving blijven,  bange mensen zijn. Zij zoeken het avontuur niet op. Ze weten niets van de wereld en ze weten niets van andere mensen en andere culturen. Het zijn een beetje  de verliezers in onze samenleving. Het zijn achterblijvers.

De filosofe des vaderlands  Marly Huier, schreef  een boek over  mensen die wonen en mensen  die reizen.  Dus over mensen die op de plekken blijven,  waar zij geworteld zijn. En mensen die hun plaats steeds weer verlaten.

In haar boek  onderstreept zij de opvatting, dat juist bewoners ervoor  zorgen dat al die bewoonde plekken,  dorpen, gehuchten,  wijken en steden en metropools bewoonbaar blijven. Dat er daar goed onderwijs wordt gegeven. En goede zorg. En nabuurschap.

Gisteren sprak ik nog een vriend. Hij heeft op dertig verschillend plaatsen gewoond. In verschillende landen en continenten.

Tja, dat hoor ik steeds vaker.

Voor mensen met een  aandoening of chronische ziekte is een vertrouwde en veilig omgeving belangrijk.

Maak het goed. Zo goed als je kunt.

ben

Op weg

die stille innerlijke zekerheid

van God met ons

diep geworteld in ons mens zijn

als oorsprong en einddoel

geeft mij wat ik nodig heb

om te klimmen

naar mijn overgang

mijn volgende stap

op de eeuwigheidskalender

Laat een reactie achter