Doorstaan

dit DOORSTAAN

Mensen met een  dwarslaesie hebben problemen met Liggen en Staan. En ook met Doorliggen en Doorstaan.

In het revalidatiecentrum is doorliggen een groot onderwerp.  Bij mijn opname was  een van de eerste vragen aan mij of ik voor een  doorligplekje opgenomen was.  Als oud verpleegkundige begreep ik die vraag meteen. Doorliggen was niet mijn probleem.

Gelukkig ben ik behoorlijk mobiel gebleven. Hierdoor was het risico van doorliggen klein. Laatst ging ik naar een bijeenkomst van mensen met een dwarslaesie.  En ook nu weer hebben enkele mensen zich afgemeld vanwege  plekjes. Ik vind dat heel vervelend voor  hen.

Gisteravond zag ik het eerste deel van de serie STUK. Over revalidanten en personeel  in een centrum aan zee. Ook de makers van dit programma kunnen niet voorbijgaan  aan de  wonden en wondjes en wondverzorging van de huid.

Vele ziektes en aandoeningen hebben  hun eigen vervelende “ bijkomstigheden.” Onophoudelijk hoesten, bijna stikken, kolieken , hoofdpijn, kortademigheid, duizeligheid,  braakneiging en nog veel meer.

Als zieke moeten we dat allemaal  ondergáán. Dat vraagt heel veel van ons. Ieder maakt dat op zijn of haar eigen manier mee.

Hopelijk ervaar je ook dat er soms verlichting komt.

Maak het goed. Zo goed als je kunt.

ben

Ziekte is onderbreking van de ontwikkeling.

Laat een reactie achter