Zo helder

voor jou HELDER

Ik denk dat we met ons woordje helder vele kanten in de zorg op kunnen. Het kan op de zorg zelf slaan, waarvoor heldere afspraken met de patiënten worden gemaakt. Of: uit onderzoek blijkt dat de  urine helder is. Of: In de hele organisatie van het ziekenhuis is helder hoe de functies en taken geregeld zijn.

Er liggen patiënten in het ziekenhuis, voor wie helder is dat het einde van het jaar te ver weg is.  Bij overlijden van een familielid, kan de toekomst van de nabestaanden zeer onzeker en onhelder zijn. Ook al heeft de overledene, bij leven, alles tot in de puntjes geregeld.

Als ik het zo lees, verwachten kenners van de gezondheidszorg nogal wat on – heldere ontwikkelingen in de komende twintig jaar.  Door personeelsgebrek, door ontbreken van gelden voor onderzoek naar nieuwe medicijnen, bijvoorbeeld voor dementie. Wat gaat het betekenen, dat de vergrijzing verder  gaat. Dat zoveel jongeren met  mentale schade uit de coronacrisis komen.

Ik las het woordje ‘helder’  net nog in het zinnetje:  dit is helder opvoeden van kinderen. Dat betekent:

  1. Stel grenzen, 2 toon warmte en betrokkenheid, 3 praat met elkaar, 4 geef het goede voorbeeld en 5 breng tijd door met je kind.

Bestaat zo’n lijstje ook voor helder zorgen? Gaat dat er misschien komen?

maak het goed. zo goed als je kunt

ben

 

o innerlijk licht,  omgeef mijn lichaam

zodat de stralen warmte geven.

o innerlijk licht,  schijn door tot ieder

die verlangend is naar uw schijnen

Laat een reactie achter