Het lijf

heb je LIJF LIEF

Ik weet bijna zeker, dat dit kaartje de enige  van de honderden kaarten is  met het woord lijf erop.

We hebben  het  wel over:  iemand tegen het lijf  lopen.  Zoals de kinderen dit hier schrijven.  Er zijn wel een paar woorden met  ” lijf ” daarin..   Zoals:  lijfarts.   We hebben het over ‘ lijfsbehoud’.   Dagelijks kunnen we beelden zien van mensen die uit lijfsbehoud op de vlucht gaan.  Het vege lijf redden. We hebben het ook over lijfrente.  En we kennen de Blijf van mijn lijf huizen.

Gisteravond las ik nog een  gezegde met lijf erin. Namelijk:   Iemand de stuipen op het lijf jagen.

We hebben het woord lijf de laatste jaren ingeruild voor het woord lichaam. Op social media gaat het vaker over je lichaam dan over je lijf.  En we zitten lekker in ons vel maar niet in ons lijf.  Bij het gesprek over transgender en transitie horen we wel dat iemand in een verkeerd lijf woont.

In de Dikke van Daele  zie ik dat het woord lijf een verouderd woord is . Misschien wel  heel ouderwets! Ik kom er nog wel op terug.

En. Klopt mijn gedachte  dat je lichaam organen heeft en je lijf niet?

 

Maak het goed. Zo goed als je kunt.

ben

 

 

Laat een reactie achter