Bloemen en gezondheid

zorg je voor GEZONDHEID

Met een bloemetje vergeet je gewoon dat je in een nare tijd leeft.  Of ” Een bloemetje  maakt je gauw weer beter.” Met een bloemetje proberen we de patiënt op te fleuren.

Bloemen maken wat los in mensen. Ze vrolijken je  op  en brengen het zonnetje in huis.  Zo kreeg ik laatst een boeket bloemen  in een hele grote doos. Wel zestig centimeter hoog. Via de pakjes bezorger. Nog nooit gehad.  Een prachtig boeket. Met een gebruiksaanwijzing voor een juiste verzorging. Met een mooie tekst erbij. Al met al een geweldig geschenk. Dan vergeet je echt een moment dat je in de misère  zit.

In de tijd dat ik verpleegkundige was, hoorde het tot de taken van de avonddienst om alle vazen met bloemen van de kamer van de patiënten te halen.  Op de gang ermee. ‘Morgens weer alles terug zetten.  Ze geven een rustige, prettige sfeer in je kamer. En vaak wat kleur.

Er is nog een andere functie van bloemen in de gezondheidszorg.  Sommige bloemen en planten worden gebruikt als geneesmiddel. In de natuurgeneeswijze spelen zij zo een grote rol.

In de coronatijd gaan veel meer mensen dan vroeger lekker wandelen  in de natuur. Bomen, planten en bloemen wekken een prettige sfeer op. Goed voor onze gezondheid.

We genieten van een beker thee, die getrokken is uit bloemblaadjes. Gezond toch!

Er bestaat nog een ander verband tussen ZORG en GEZONDHEID.: namelijk; ieders zorg voor de eigen gezondheid. De laatste maanden  krijg ik steeds meer de volgende gedachte. Iedere patiënt (e) dient  net zoveel voor zijn of haar gezondheid  te zorgen dan zijn of haar behandelaar. Ik noem dat de wederkerige zorg. Van de kant van de zorgverlener zal net zoveel zorg uitgaan als van de cliënt(e)  Dat lijkt op de gedachte:  voorkomen is beter dan genezen.

 

 

 

Maak het goed. Zo goed als je kunt

ben

Zonneschijn

de zon gaat onder, de zon komt op. Wat moet zij anders doen!

de mens komt op, de mens gaat onder, wat moet hij anders doen!

de knop komt uit, de bloem verwelkt, wat moet zij anders doen!

Achter de wolken schijnt de zon

na de oude mens komt de nieuwe

na de bloem is er zijn zaad

eenvoudig is het leven

in eenvoud komt alles

in eenvoud  gaat alles

zo zit de schepping in elkaar

de rest is dikwijls schone schijn

aldus de optimist

 

Laat een reactie achter