Vrolijk

VROLIJK

Natuurlijk sturen  we elkaar wenskaarten  met een vrolijke noot.  In de hoop dat de persoon in kwestie weer zal opknappen. Gelukkig doet hij of zij dat ook in verreweg de meeste gevallen.

Papa’s , mama’s , opa’s en oma’s ontvangen  vrolijke tekeningen van hun (klein) kinderen.  Meesters en jufs van school ook . Met vrolijke kleuren.  Ik kreeg zulke leuke kaarten ook van de kinderen in de gezinnen in de geloofsgemeenschap.

We weten allemaal  dat ons leven minder vrolijk en opgewekt wordt, als we iets gaan mankeren.  Een nare situatie, die je vaak ook niet op eigen kracht kunt veranderen.  Sommige mensen blijven òòk in nare situaties toch heel opgeruimd en positief. Ik heb maanden en maanden lang  die vrolijkheid en dat optimisme aan de kant geschoven en zo gehouden. Geen tijd en ruimte voor.

Een vrolijke sfeer kan je  de zorgen even laten vergeten. Dat is fijn.  Je ziet dat bij de clinic clowns. Kinderen in het ziekenhuis kunnen zich  eenzaam voelen. Dan is het een gouden greep om deze clowns naar hen te laten gaan. Maar, doe dat dan wel goed. Forceren  leidt tot een teleurstelling.

Tijdens mijn revalidatie was  er op een  middag een lachsessie/ lachtherapie gepland voor alle revalidanten van de afdeling. Dat werd een groot fiasco. We wilden en konden niet lachen in zo’n kolere situatie. Er werd gevloekt en gescholden.  Bijna iedereen,  verliet gefrustreerd de zaal. Ik vond het ook niets. In deze opzet was het resultaat 100 % verkeerd uitgepakt.  Ik denk dat zoiets wel kan doorgaan, maar  dan dien je veel meer na te denken hoe je zo’n middag opzet.

Tegenwoordig zijn konijntjes, ezels en zo nog wat huisdieren graag geziene gasten in verpleeghuizen. Ze hebben allemaal een hoge aaibaarheidsfactor. Voor  vele bewoners is dit een mooi bezoek, dat zeer wordt gewaardeerd.

maak het goed. Zo goed als je kunt

ben

Laat een reactie achter