Ook de ander staat machteloos bij zulk ellende

je voelt je MACHTELOOS

Het is wel bekend dat mensen die te kampen krijgen met een ziekte, aangeven dat ze zich machteloos voelen. Machteloos, want ze hebben hun leven  en de situatie niet zelf in de hand. Ze worden afhankelijk van het vermogen van derden die de diagnose stellen. Die het behandelingsplan opstellen. Die maatregelen opleggen om erger te voorkomen. Zo kan een zieke zich machteloos gaan voelen.

En de zieke  kan gaan beseffen, dat hij of zij op afstand raakt van de positie die hij of zij   in de samenleving nog wel  daarvoor uitoefende.  Ik las een keer over een man, die het vreselijk vond dat hij afhankelijk  van de chirurg was geworden,  toen hij een arm gebroken had. En zoveel weken met zijn arm in het gips moest lopen.

Ik kies ervoor om op die cruciale momenten in een ziekte proces niet met de machtsvraag te komen.  Zo’n houding lijkt me veel gezonder dan met overtrokken emoties van leer te trekken.  Ik vermoed dat we het gewoon kunnen afleren dat we  bij ziekte meteen emoties van machteloosheid en afhankelijkheid er bij halen. De zelfingenomen mens moet zich niet willen doen gelden. Laat die dwingmacht achterwege.

Het is maandagochtend 10 februari 2003.  Ik word naar de operatiekamer gebracht. Twee zaken doen ertoe. Een. Ik ben door vele mensen in liefde losgelaten  op dit uur .

Twee.  Ik heb vertrouwen in een groep medische deskundigen om mij van een groot probleem af te helpen. Opereren is zorgen is helpen. Zonder dwingmacht.

En over de ziekte zelf?

Een citaat.

” Want wij geloven dat iedere ervaring of ziekte , hoe vreselijk ook, tegelijkertijd inspirerend werkt om het leven van jezelf en anderen mooier en betekenisvoller te maken.”  ( citaat www.levenxl.nu)

Ik sta versteld van dit vastberaden optreden.  Elke ziekte is anders en iedere zieke gaat op een eigen wijze met al de soorten ellende om.  Maar hoe zoek je uit, wat voor jou de goede manier is?  En voor mij? Hoe kom je aan die wijsheid?

Eén ding stellen we vast. We gaan elkaar niet de maat nemen op onze omgang met onze ziektes. Geen beoordelingen.

 

maak het goed

zo goed als je kunt

ben

 

Laat een reactie achter