Niets is vanzelfsprekend

van harte BETERSCHAP

Een ziekte komt te paard en gaat te voet. Met andere woorden. Je kunt in korte tijd iets ernstigs oplopen, maar het duurt een  eeuwigheid voordat de ziekte is verdwenen. Zoals een huidziekte, verschillende vormen van pijn of longaandoeningen.

Beterschap is een goede weg banen die je met vallen en opstaan weer kunt gaan.

Als het goed is  – en dat is gelukkig meestal het geval – kan de zieke of gewonde na de operatie met het herstel beginnen. Maar dit staat toch wel optimistisch. De periode na een operatie, een kuur of behandeling ziet er soms  helemaal niet zo rooskleurig uit. De behandelde patiënt moet nog “bijkomen”van de operatie of kuur. Het gaat met heel kleine stappen.

Intussen moet de zieke wel raad weten met wat hem of haar te doen staat.  Dat doet ieder op een eigen manier.

Beterschap vormt zich op de weg die de zieken opgaan. Na een gewone breuk in je heup, kan het zomaar gebeuren, dat je de geopereerde persoon al na een paar dagen weer thuis ziet. Herstel is al flink begonnen en volledig herstel zal zeker volgen.  Tot er een complicatie komt. Dat vertraagt het proces!

Bij een deel van de zieken kan er van herstel  of van beterschap geen sprake zijn. Je hoort chronisch zieke  personen zeggen, dat zij door hun ziekte  levenslang hebben.  De nierpatiënt  die aan het dialyse apparaat ligt, is niet aan het leven, maar aan het overleven.

Beterschap is niet natuurlijk. Is geen wet waardoor alles uit de natuur precies volgens vaste vormen verloopt. Beterschap is geen recht, dat door mensen bevochten is  op de staat of het ziekenhuis.

Beterschap: ga ervoor. doe het samen.

 

maak het goed.

zo goed als je kunt.

ben

De dokter van de toekomst zal geen medicijnen geven, maar zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en preventie van ziekte.

Laat een reactie achter