Lang uithouden

je pijn UITHOUDEN

Als jezelf of iemand in je familie,- of vriendenkring iets  gaat mankeren, komen er ineens  heel wat zaken op je af. Zorgen dat je op tijd op een afspraak bent. Formulieren invullen, nuchter blijven. Oppas voor de kinderen regelen. De pagina’s met alle informatie over de chemokuur goed lezen.  Je mag die andere toiletten niet meer gebruiken, alleen dat ene thuis.

Je situatie kan acuut  zijn. Elke seconde telt. De  ambulance is er binnen enkele minuten.  Sommige, eenvoudige  operaties duren twintig minuten. Andere duren wel  tien of elf uur. Of nog langer. De patiënt moet het allemaal uithouden.

Vreselijk is het, als de artsen je zeggen dat ze niets meer voor je kunnen doen.  Dat je nog maar een paar weken of  een enkele maand te leven hebt. Je probeert het te bevatten. Hoe en bij wie vind je kracht om deze last uit te houden.

Mensen met ernstige en acute ziektes leven bij de dag. Een vriendin zegt het mij nog een week terug. Haar man ligt heel ziek  een paar weken op bed.  ” Elke dag is er een,” hoor ik haar zeggen.

Als ons leven ten einde loopt, is het  hartelijker om niet de tijd te kennen en meten, maar de liefde die we elkaar  geven.

Maak het goed.  Zo goed als je kunt.

ben

Er liggen meer krachten in ons vermogen dan wij ons op het eerste gezicht voor mogelijk houden.

 

Laat een reactie achter