Hoeveel interesses in dagelijkse dingetjes van een ander

je DAGELIJKS leven

“Ja het leven gaat verder. Je moet wel.”

Op deze manier reageren mensen nog al eens als je hun vraagt hoe  ze doorgaan bij het verlies van een naaste. Of na een flinke tegenslag bij  hun gezondheid.

Je leven gaat verder. Sommige mensen willen perse niet bij de pakken gaan neerzitten.  Ze stellen zich er echt op in om het dagelijks leven weer op te pakken. Ik denk dat ze daarmee beslist hun veerkracht tonen. Maar ik vrees ook dat veel mensen tekort door de bocht gaan. Met het risico dat ze onderuit gaan.

Toen ik nog als pastor nabestaanden begeleidde bij hun rouwbegeleiding, besteedden we veel aandacht aan hun dagelijkse activiteiten.  Uit bed komen, wat maak je klaar voor het ontbijt?  Kook je zelf nog.  Als je wilt eten,  ga je er dan bij zitten?  Of  blijf je aan het aanrecht  staan?  Ben je steeds elke dag aangekleed en verzorgd, of houd je pyjama dagen. Spreek je nog iemand?

De mensen die snel weer de draad van het leven oppakken, tonen wel aan dat ze over veerkracht beschikken.  En over  zelfredzaamheid.  Over plannen maken en  over de moeite of juist het gemak om een huishoudelijk werk te doen.

Elk rouwproces is anders, maar ik zelf wil de nabestaanden soms ook  afremmen in het tempo waarin ze zich weer hernemen. Ja, als ze van alles weer snel aanpakken, hoeven ze niet te gaan zitten piekeren. Dan zullen  soms lastige emoties en gevoelens achterwege blijven op zo’n dag.

De schrijfster van het kaartje  hierboven schakelt op haar moment over van het beroerde bericht, naar de eigen persoonlijke zaken in haar leven. Het leven gaat door. Het gaat dan over skiën, schaatsen en de Werdjesdag. Ook belangrijk, maar wel anders.

Kortom, dat dagelijks leven van ieder van ons is te kostbaar en te belangrijk om er mee te sloffen.  Zorgverleners, familieleden,  buren en anderen zullen het dagelijks leven van hun cliënten heel serieus nemen.

 

maak het goed zo goed als je kunt

ben

De plichten van het gewone leven op zich nemen, kan ook een heldendaad zijn.

Om te leven moet je ademen, je voeden, je voortplanten, je van tijd tot tijd bewegen, uitrusten, slapen en dromen.

Laat een reactie achter