Over mij

Ben Roest

 

Wie is de persoon achter deze website?

Mijn naam is Ben Roest. (71 ).  Ik neem je mee naar  het jaar 2003.

Ik ben voor klachten bij de neuroloog.  Op een scan ziet hij een hernia die, tussen de borstwervels door, hard  tegen mijn ruggenmerg  drukt. Dat is daar bijna doormidden gebroken. Resultaat:  een dwarslaesie  aan mijn linkerzij.

Aandoenlijk

In februari 2003 lig ik op de operatietafel. Om de hernia te  laten verwijderen. Bijna een half jaar lang verblijf ik  in een revalidatiekliniek.  Het waren de lente en de zomer van 2003.  Een recordzomer met hittegolf.  Voor mij vooral het  begin van  een ‘koudegolf’.  Ik raak gehandicapt.  De aandoening blijft.

Vòòr deze aandoening leefde ik mijn bestaan als een menslievend, geëngageerd en kritisch mens. Samenwonend met mijn levenspartner. In die jaren werkte ik als verpleegkundige en als geestelijk verzorger in een psychiatrisch centrum. Daar leerde ik een man kennen met schizofrenie, met wie ik bevriend raakte.   Ik vertelde hem dat ik  verlamd was geraakt.  Aan mijn linkerzijde.  Even later belt hij me terug.  Hij weet waarom  ik  juist aan mijn linkerzijde verlamd  ben. ” Dat is omdat je linkse gedachten over de samenleving hebt,” luidt zijn boodschap.

Ook in die  jaren was ik als  pastor werkzaam in de katholieke kerk. Door mijn dwarslaesie raak ik mijn baan  grotendeels kwijt. Vijf jaar later ben ik  op een ochtend weer bij de parochianen. Terwijl ik  aan de koffie  zit, komt er een moeder naar me toe. Zij zegt: ” Ben, als jij hier pastor was gebleven, hadden mijn drie kinderen langer met mij naar de kerk gegaan.”

Hopelijk

Ik heb mijn dwarslaesie  nu  negentien jaar. De dwarslaesie  zit me een enkele keer  nog dwars. Ik kan gelukkig ook  zeggen dat mijn verlamde lichaamsdelen  me even lief zijn als de andere ledematen. Ik zie weer mogelijkheden om te leven.   Met heel wat mensen geven we  mijn leven weer zin.