ingestort

ingestort

Goededag♥

 

Ik vind het wel heftig wat er op het kaartje staat. Vooral met het woordje ingestort  heb ik moeite. Met dit instorten bedoelt de schrijver het overlijden van mijn vader. Het instorten dat met mij gebeurde, gaat over heel iets anders. Het betekent niet dat ik ben overleden. Dat verschil ken ik wel! Ik ben wel op de een of andere manier in elkaar geklapt.

Mijn vader is zijn leven lang tuinder geweest en werkte dus met en in de grond onder zich. Van iemand die begraven is, zegt men wel , dat hij nu een tuin boven zich  heeft.  Zoals nu mijn vader dus. Dat is wel voor hem een aardverschuiving. Vierennegentig jaar als mens en tuinder boven de grond. Grond als vruchtbare akker.  Om hele vrachten groenten naar de veiling te brengen. Grond genoeg en voedsel genoeg. Hij verruilde echt zijn tuinbouwgrond  voor zijn graf.

Van diezelfde tuinbouwgrond  hebben we een kruiwagen vol geschept en zijn wij daarmee naar de begraafplaats gegaan. Dat was niet ver: zijn grond grenst aan de begraafplaats. Daar hebben we de grond in het graf van mijn vader gestort.

En ik?   Bij mij is die vruchtbare en vaste grond juist onder mij weggeslagen. Door mijn verlamming ben ik de vaste en veilige grond kwijt geraakt. Ik zou nog vele jaren moeten werken aan nieuwe  en veilige stukken  grond onder mijn voeten:  onder mijn bestaan.

Ons gezin voelt een verbondenheid met grond en graf.

maak het goed. zo goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter