ingestort

ingestort

“GOEDE DAG “

Ik kan het kaartje goed lezen, maar het is lastiger om het in te voelen.  Vooral het woordje ingestort. Met het instorten bedoelt de schrijver de dood van mijn vader. Het instorten dat met mij gebeurde, betekent niet dat ik ben overleden. Dat verschil ken ik wel!

Van een man die  begraven is, zegt men,  dat hij  nu een tuin boven zich  heeft.  Mijn vader heeft  nu grond boven zich, maar  tijdens zijn leven had het juist grond onder zich.  Mijn vader was zijn leven lang tuinder. Grond als vruchtbare akker.  Om hele vrachten groenten naar de veiling te brengen. Grond genoeg en voedsel genoeg. Voldoende om een groot gezin te voeden.

Bij mij is die vruchtbare en vaste grond juist onder mij weggeslagen. Door mijn verlamming ben ik de vaste en veilige grond kwijt geraakt.

Van diezelfde tuinbouwgrond  hebben we een kruiwagen vol naar de begraafplaats gereden. Daar hebben we die grond in het graf van mijn vader gestort. En ik? Ik werkte nog vele jaren aan nieuwe stukken veilige grond. onder mijn bestaan.

Onze gezin voelt een verbondenheid met grond en graf.

maak het goed.zo goed als je kunt

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter