bewogen

bewogen lijnen

goededag,♦

Ik ken een familie, van wie de enige  zoon in de gevangenis zit, in afwachting van het proces in de rechtbank. Zijn dochter van  vijftien woont bij  oma. Zij overschrijdt voortdurend de grenzen in het gezin. De opa tobt met zijn gezondheid.  Wat een toestand.  Wie kan daarin nog een beetje functioneren?  Toch zijn er verbindingen, die het gezin ondanks alles, bij elkaar houden. Voor iedere betrokkene is er sprake van veel bewogen leven. Bewogen levenslijnen. Zij leven, hoe dan ook, in de samenhang van goede bedoelingen, respect en geduld.

Jongeren  in de kerk gaan het heilig vormsel ontvangen. Bij dit ritueel krijgen ze de kracht van de Heilige Geest als een bron in hun bestaan en gaan zij deel uitmaken van de geloofsgemeenschap.  Tijdens de voorbereiding hierop vindt er een   jeugdviering plaats.

Een van die jongeren zegt: ” Ik wil aan mijn mama zeggen dat ik haar heel dankbaar ben, dat ze mij iedere ochtend riep, dat ik uit mijn bed moest komen. Als mama dat niet had gedaan, dan was het niks met mij geworden en dan was ik niet, wie ik nu ben.”  Deze woorden geven zin aan het bestaan van deze jongere. De samenhang in de contacten  is wezenlijk voor hem.

Voor mij vormt dit schilderij een compositie van levenslijnen: van bewogen lijnen en lijntjes. Een  mens   streeft ernaar  die bewogen levenslijnen  bij elkaar te houden.

De schilder houdt  de voorstelling, die op het doek moet komen,  voor ogen.   Langzaam krijgen  zijn gedachten en gevoel vorm op het doek.  In dit geval is het resultaat een boeket bloemen.    Een geslaagde samenhang van kleuren, licht en schaduw. En gebogen lijntjes. Hij/zij helpt mij er mee.

Zo’n samenhang. Merk je dat zelf ook?  .

maak het goed. zo  goed als je kunt.

ben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laat een reactie achter