schouder

hand op je schouder

goeiendag♦

 

Afgelopen zaterdag vierden we in Amersfoort  weer  Koningsdag. Er was die dag natuurlijk weer van alles te zien en te beleven. Prinses Amalia  kreeg extra aandacht. Het was kijkers opgevallen dat zij  steeds in de omgeving van haar vader bleef.  Haar hand in zijn hand. Zijn  arm om haar schouders.

Tijdens mijn opleiding  tot psychiatrisch verpleegkundige werd mijn functioneren regelmatig beoordeeld.  Ik was geknipt voor dit beroep. Maar de leiding had een opmerking over mijn schouderklopjes aan patiënten. Ze wezen mij op  een andere kant van het schouderklopje. Ik kwam daar soms te vroeg mee. Op die manier zou ik de indruk kunnen wekken, dat ik de problemen  van de patiënt onderschatte en  hem niet serieus nam.

Wat is wijsheid over de onderwerp? Anno 2020 lezen en horen we geregeld over handtastelijkheden en ergere vergrijpen jegens vrouwen door allerlei types mannen. Me//Too heeft deze gang van zaken op de kaart gezet.

Op deze website is de zorg in Nederland het terrein waar ik over heen ga.  Helemaal geen lichaamscontact  tussen hulpverlener en cliënt leidt volgens mij tot    verstening van de relatie.   Elkaar begroeten  en elkaar aankijken is onmisbaar in het contact. Mijn partner werkte in de Jeugdhulpverlening. Daar hadden ze het over de discretionaire ruimte tussen helper en cliënt.  Afstand tot de cliënt met een zekere nabijheid.

Veel zorg in de lichaamsverzorging van patiënten is gebaseerd op contact. Wassen, douchen, helpen bij de toilet, bloeddruk meten, onderkleding aan helpen trekken.  Het is zo lichaam gebonden. Ik kan op dit moment niet de goede woorden vinden om hier iets eendrachtig over te zeggen. Misschien kan de lezer me helpen.

 

maak het goed.zo goed als je kunt.

ben

 

 

Laat een reactie achter